Selekcija

Etnofilm festival je nastao 2009. godine od kada se održava svake godine u organizaciji Etnografskog muzeja Istre –  Museo Etnografico dell’ Istria. Festival služi kao platforma za dokumentiranje, tumačenje, dijeljenje, (ponovno)otkrivanje i promociju nematerijalne kulturne baštine sredstvima vizualne antropologije kao metodološke pozadine.

Metodologija podrazumijeva instrumente vizualne naracije koji propituju odnose moći između ‘profesionalaca’ i ‘javnih i/ili filmskih subjekata’ te promoviraju inovativna rješenja u etičkim predstavljanjima nematerijalne kulturne baštine kroz film.

Svjestan mnogih neprilika (pandemije, prisilne migracije, klimatske promjene…) s kojima se suočavaju ljudi, a time i kulture, Etnografski muzej Istre – Museo Etnografico dell’ Istria kroz ETNOFILm festivala započinje  s programom koji u fokus stavlja upravo navedene neprilike. Ovogodišnji festival nudi hrvatsku premijeru tri filma koja se bave pitanjima vezanim uz klimatske promjene. Cilj nam je istražiti kako se tradicijska kultura nosi s klimatskim promjenama i što sve možemo naučiti iz nematerijalne kulturne baštine (tradicijske prakse) za održiviju budućnost.

Ovogodišnjim online izdanjem festivala želimo nastaviti s nastojanjima u zbližavanju ljudi čineći nematerijalnu kulturnu baštinu vidljivijom, te ponuditi platformu zajednicama i skupinama praktičara/nositelja da izraze i podijele svoja znanja, vještine i vrijednosti.

 

Kustosice ovogodišnjeg programa su Tamara Nikolić Đerić i Sandra Urem

Sponzori
Suradnici

Copyright 2020.